Wat is eelt? En hoe kom je er vanaf?

Wat is eelt eigenlijk?

Eelt is een verdikking van de opperhuid. Dat is de buitenste laag van je huid, die bestaat uit dode huidcellen. Dit deel van je huid heet de hoornlaag. Een gezonde hoornlaag voorkomt uitdroging en vormt een goede bescherming tegen stoffen en stoten van buitenaf. De medische termen voor eelt zijn hyperkeratose of callus.

Eelt is dus een verdikking van de hoornlaag. Het ontstaat op plaatsen waar je huid veel te maken krijgt met druk of wrijving. Je lichaam reageert daarop door ruwer en harder te worden: het vormt een eeltlaag die steeds dikker wordt. Overtollig eelt leidt vaak tot klachten op de plekken waar de huid last heeft van druk of wrijving. Op je handpalmen, vingertoppen en vooral op de voeten komt eelt veel voor. Bijna alle mensen hebben wel wat eelt op hun voeten, vingers en ellebogen.

Waar komt eelt vaak voor?

Eelt komt het meeste voor op de voetzool en de hiel, onderop de voet dus. Dat zijn namelijk de plaatsen waarbij tijdens het lopen de meeste druk en wrijving ontstaat. Ook op de handen komt eelt regelmatig voor. Een bekend voorbeeld zijn mensen die veel gitaar spelen. Zij krijgen vaak eelt op hun vingertoppen.

Eelt ontstaat dus vanzelf op de plaatsen waar veel druk of wrijving is. In sommige gevallen is eelt zelfs wenselijk, omdat het je huid op die plekken minder gevoelig en minder kwetsbaar maakt. Dat kan prettig zijn bij het gitaarspelen of als je regelmatig een lange wandeling maakt.

Wat is eelt? Dwarsdoorsnede van de huid
Dwarsdoorsnede van huid met eelt

In de afbeelding zie je de verschillende huidlagen en het verschil bij iemand met eelt. De bovenste laag huid (epidermis) is duidelijk vergroot. Op deze plek is de huid ruwer en harder. Wanneer je eelt niet verwijdert, wordt de eeltlaag steeds dikker.

Kan het kwaad om eelt te hebben?

Op zich is eelt een onschuldige aandoening. Het is een natuurlijke reactie van je lichaam op plekken waar veel druk of wrijving is. Meestal kan eelt geen kwaad. Eelt is dus niet ernstig, maar sommige mensen krijgen wel veel last van pijnlijk eelt, of er ontstaan kloofjes. Daarnaast is het vaak geen fris gezicht, die ontsierende gele of donkere harde plekken op je voet.

Als je er niets aan doet, dan wordt de eeltlaag na verloop van tijd steeds dikker. Op die plek loop je het risico op een brandende of zelfs stekende pijn. Als eelt steeds dikker wordt en je het niet behandelt, dan loop je het risico op pijnlijke eeltknobbels, hielkloven of likdoorns.

Kortom, door zelf eelt te verwijderen voorkom je die klachten en geniet je weer van mooie en zachte voeten!

6 beste manieren om zelf eelt te verwijderen

Hoe kom je van eelt af? Daar bestaan volgens ons zes goede manieren voor. Van elektrische voetvijl tot eeltsokken en speciale eeltcrème. We zetten ze op volgorde van effectiviteit hieronder voor je op een rij.
Elektrische voetvijl eeltverwijderaar

1. Elektrische voetvijl

Gemakkelijk en veilig.
Eeltsokken eeltverwijderaar

2. Eeltsokken

Overtollige huid laat los.
Eeltcreme eeltverwijderaar

3. Eeltcrème

Eenvoudig smeren.
Puimsteen eeltverwijderaar

4. Puimsteen

Maakt eeltplekken dunner.
Eelt verwijderen met eeltpleisters

5. Eeltpleisters

Eenvoudig plakken.
Eelt verwijderen met een mesje

6. Eeltschraper

Schaven met een mesje.

De beste oplossing tegen eelt? Probeer eens een elektrische voetvijl

Wil je echt op een eenvoudige manier effectief zelf je eelt verwijderen? Probeer het met een elektrische voetvijl. Het apparaatje bestaat uit een handgreep, met aan het uiteinde een draaiende roller. De roller is voorzien van speciale diamantkristallen die eelt en harde huid snel verwijderen. Je voeten voelen direct weer lekker glad en zacht.

Beste tip tegen eelt is een elektrische voetvijl
Scholl elektrische voetvijl

Om van eelt op je voeten af te komen, is een elektrische voetvijl echt ideaal. We spreken uit ervaring en raden het iedereen aan. Vooral de elektrische voetvijlen van het merk Scholl zijn effectief. Professionele pedicures gebruiken hem ook. Scholl is een bekend merk en maakt betrouwbare en veilige voetverzorgingsproducten van hoge kwaliteit.

Voor slechts iets meer dan 30 euro heb je er al een in huis. Een echte aanrader dus! Hebben? Bekijk en koop de Scholl elektrische voetvijl op bol.com.

De voordelen van een elektrische voetvijl

Bron hoofdbeeld: Ppolij/Shutterstock.com