Zelf ingegroeide teennagel behandelen? Zo kom je er vanaf!
Een ingegroeide teennagel is een pijnlijke aandoening waarbij je teennagel in de omringende huid groeit. Dit veroorzaakt eerst vaak gevoeligheid, roodheid en zwelling rond het getroffen gebied, gevolgd door pijn.
Bij een ingegroeide teennagel gaat het in de meeste gevallen om de grote teen. De huid rondom de grote teennagel voelt dan dik en ziet er rood uit. Vooral wanneer je erop drukt, doet het pijn.
Soms is de pijn zelfs zo erg dat je geen normale schoenen meer aan kunt doen. Kortom, daar wil je snel vanaf. Hoe kun je zelf een ingegroeide teennagel behandelen?
Wat is een ingegroeide teennagel precies en wat doe je eraan?
Een ingegroeide teennagel is eigenlijk een nagel die niet recht, maar aan de zijkanten sterk gebogen groeit. Deze afwijkende nagelgroei heeft tot gevolg dat de nagel aan de linker- en rechterkant in de toch al gevoelige huid van je grote teen groeit.
Pijnlijke ontsteking gevolg van een ingegroeide teennagel
Een ingegroeide teennagel begint eerst te drukken op de onderliggende huid, waardoor je huid geïrriteerd raakt en zelf kan gaan ontsteken. Wanneer je er niets aan doet, groeit de nagel verder je huid in en gaat je grote teen echt pijn doen. Bij een ontsteking is je huid niet alleen rood en dik, maar kan er zelfs een rode, warme zwelling naast je nagel ontstaan waar pus uitkomt.
De vorming van pus is een natuurlijke afweerreactie van je lichaam om ziekteverwekkers zoals virussen en bacteriën onschadelijk te maken. Je lichaam reageert op een ontsteking als gevolg van een in de huid binnengedrongen nagel (en bacterie) door pus aan te maken.
Hoe ontstaat een ingegroeide teennagel?
Een ingegroeide teennagel ontstaat wanneer de nagel in het vlees van de teen groeit. Er zijn veel mogelijk oorzaken van een ingegroeide teennagel, waarvan je de meeste gelukkig zelf in de hand hebt. Daardoor kun je na het zelf behandelen van een ingegroeide teennagel deze de volgende keer voorkomen.
Top 10 oorzaken ingegroeide teennagel
- Verkeerd knippen van de teennagels (meest voorkomende oorzaak van ingegroeide teennagel)
- Te strakke of slecht passende schoenen.
- Je hebt van nature al kromme teennagels.
- Stoten van de grote teen (trauma).
- Peuteren aan de teennagels.
- Ontsteking van de teen door diabetes of andere aandoening (slechte doorbloeding).
- Al bestaande infectie met voetschimmel (veroorzaakt een ontsteking rond de nagel, die het je teennagel gemakkelijk maakt om in de huid te groeien).
- Genetische aanleg voor ingroeiende nagels (het komt in je familie voor).
- Last van zweetvoeten en/of veel lopen zonder sokken in je schoenen.
- Je hebt psoriasis of jicht (een aandoening die verdikte nagels veroorzaakt).
Tips om ingegroeide teennagels te voorkomen
Heb je eerder een ingegroeide teennagel gehad of merk je dat je risico loopt? Dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat deze niet opnieuw ontstaat of kans krijgt in je huid te groeien. Draag daarom ten eerste altijd goed zittende schoenen. Niet te strak, maar zeker ook niet te ruim.
Knip je nagels recht, maar niet te kort of te dicht bij de huid. Op deze manier geef je jouw teennagels minder kans om bij het uitgroeien weer in je grote teen te groeien. Peuter niet aan je tenen of teennagels en geef voetschimmel (kalknagels) geen kans. Mensen met kalknagels lopen een groter risico op ingegroeide teennagels. Lees ook mijn persoonlijke verhaal hoe ik van kalknagels af kwam.
Behandeling ingegroeide teennagel: wanneer naar de huisarts?
Groeit je teennagel steeds verder naar de zijkant van je huid en gaat het ontsteken en pijn doen? Schroom dan niet om met je teennagel naar de huisarts te gaan. Hoe klein het ook lijkt, ingegroeide teennagels zijn een serieus probleem voor veel mensen. Je huisarts zal je zeker niet kleinzerig vinden.
Er bestaan normaal gesproken 3 behandelingen voor een ingegroeide teennagel:
- Je huisarts stipt het ‘wilde vlees’ dat door je ingegroeide nagel is ontstaan aan met zilvernitraat.
- Je huisarts voert onder lokale verdoving een kleine ingreep uit waarbij hij of zij een stukje van je teennagel weghaalt. Deze behandeling vindt soms ook plaats bij de polikliniek in het ziekenhuis.
- Een podotherapeut plaatst een klein beugeltje op je teennagel, die je nagel dwingt om rechtdoor en niet meer in je huid te groeien.
Ingegroeide teennagel zelf behandelen
Heb je al last van een (beginnende) ingegroeide teennagel en wil je nog niet direct naar de huisarts of een operatie? Dan geven we je hier de beste tips om een ingegroeide teennagel zelf te behandelen:
- Knip de nagelranden regelmatig recht af.
- Draag comfortabele schoenen: niet te strak of te klein.
- Plaats een stukje leer, katoen of een speciale steunpad tussen de nagel en het vlees om de nagel omhoog te duwen en zo de druk te verminderen.
- Gebruik een ontstekingsremmende zalf of crème om pijn en ontsteking te verminderen.
- Maak een warm voetenbad en voeg zout of een zeepoplossing toe. Laat je voet hierin ongeveer 15 minuten zitten. Dit helpt om de zwelling te verminderen en de nagel los te maken van het vlees.
- Gebruik ook een antischimmelcrème als je vermoedt dat de ingegroeide teennagel het gevolg is van kalknagels of schimmelnagels
Verergeren de symptomen of zie je geen verbetering? Ga dan langs de huisarts, omdat in sommige gevallen een kleine operatie nodig is om de ingegroeide nagel los te maken of te versmallen. Je huisarts kan je ook doorverwijzen naar een podotherapeut, voor het plaatsen van een tijdelijke nagelbeugel.
Let op: behandel je een ingegroeide of ingroeiende teennagel niet? Dan kan het probleem erger worden en zelfs leiden tot een pijnlijke infectie.