Een voetenbad tegen eelt? Zo doe je dat

Een voetenbad helpt het eelt week te maken

Een voetenbad is ideaal als voorbereiding op eelt verwijderen. Een voetenbad maakt de eeltlaag namelijk week en tegelijkertijd je huid heerlijk zacht. Een goede voetverzorging voorkomt eelt en andere voetproblemen. Neem regelmatig een voetenbad en ervaar wat het voor je voeten doet.

Een voetenbad is perfect als onderdeel van een behandeling om eelt te verwijderen, maar heeft nog meer gezondheidsvoordelen. Na een dag staan of lopen is er namelijks niets fijner dan een heerlijk voetenbad om de vermoeidheid en spanning uit je voeten en je lichaam te krijgen. Met een voetenbad kom je weer even helemaal tot rust, zowel lichamelijk als geestelijk.

De voordelen van een voetenbad

Een voetenbad geeft een heerlijk ontspannen gevoel, direct wanneer je er je voeten in plaats. Maar er zijn nog meer voordelen! Een voetenbad:

Zelf een voetenbad maken

Gelukkig is het heel eenvoudig om zelf een voetenbad te maken. Misschien wil je eelt verwijderen, of gewoon even lekker ontspannen. Wat je nodig hebt is een ruime bak met water. Met een lekkere geur en voetencrème maak je de behandeling helemaal af. Of pak het professioneel aan door een professioneel voetenbad te kopen. En wat dacht je van een luxe voetenbad met massagestand en bubbelbadfunctie? Over genieten gesproken!

Stappenplan voetenbad nemen

Hoe maak je een lekker voetenbad en hoe lang mag je jouw voeten erin laten zitten? Hoe war m mag het water zijn en wat voeg je aan het water toe voor het beste resultaat en een lekkere geur? Bekijk het stappenplan voetenbad maken en geniet van het lekkerste en beste voetenbad.

Stap 1: Vul je voetenbad met warm water

Vul je voetenbad met warm water. Niet boven de 45 graden Celsius, maar zeker ook niet te koud. Een voetenbad met koud water werkt namelijk niet goed en heeft weinig effect op je huid. Een voetenbad met een temperatuur van 40 tot 45 graden Celsius is ideaal. Leg een handdoek onder het voetenbad. Dat scheelt weer dweilen als je klaar bent.

Tip: professionele voetenbaden hebben een automatische opwarmfunctie tot 48 graden Celsius. Overweeg een voetenbad met automatische opwarmfunctie te kopen.

Stap 2: Voeg badzout of badolie toe

Is je voetenbad lekker op temperatuur? Voeg er dan badzout, een badbruistablet of speciale badolie tegen eelt aan toe. Zo maak je jouw voetenbad nog effectiever, zeker als je doel is om eelt te verwijderen of ontstekingen en infecties tegen te gaan.

Oliën, zoals lavendelolie, kokosolie of sesamolie in het voetenbad helpen ook goed tegen kalknagels. Azijn aan het water toevoegen helpt goed om voetschimmel te behandelen. Gebruik wel altijd appelazijn of natuurazijn.

Let op: Voeg nooit schoonmaakmiddelen zoals chloor, soda, dettol of afwasmiddel aan je voetenbad toe. Deze middelen zijn daar echt niet voor bedoeld en niet goed voor de gezondheid van je voeten.

Ook zeep gebruiken heeft een averechts effect, doordat het de beschermende laag van je huid verwijdert en daardoor extra gevoelig maakt voor voetproblemen zoals voetschimmel of eelt.

Stap 3: Neem een voetenbad van maximaal 10 minuten

Ben je er klaar voor? Dompel je voeten dan maximaal 10 minuten onder water in je voetenbad. 10 minuten is lang genoeg om van alle voordelen van een voetenbad te laten genieten. Het zorgt voor ontspanning en is weldadig voor je voeten. Een maximum van 10 minuten zorgt ervoor dat de huid van je voeten niet verweekt en voorkomt een juist groter risico op infecties of wondjes.

Stap 4: Droog je voeten goed af

10 minuten voorbij? Droog je voeten na het voetenbad dan goed af. Zo voorkom je schimmelinfecties en andere voetproblemen. Let ook goed op de ruimte tussen je tenen. Wanneer je die niet goed afdroogt, kan op den duur zwemmerseczeem of voetschimmel ontstaan.

Stap 5: Smeer je voeten in met een voetencrème

De laatste stap in het stappenplan voor een voetenbad is het aanbrengen van een vochtinbrengende voetencrème. Controleer of je voeten helemaal droog zijn en breng de crème in ronddraaiende bewegingen aan op je voeten.

Zo zorg je ervoor dat de huid op je voeten niet uitdroogt. Een droge huid is namelijk gevoeliger voor het ontstaan van eelt. Laat de voetencrème even rustig inwerken. Klaar!

Hoe vaak mag je een voetenbad nemen?

Neem maximaal één voetenbad per dag. Houd je wel aan de maximale tijd van 15 minuten en droog je voeten na het voetenbad zorgvuldig af.

Voetenbad kopen

Tip: neem je regelmatig een voetenbad in een teil of emmer? Overweeg dan eens een professioneel voetenbad te kopen. Die warmt automatisch voor je op, heeft een lekkere massagestand voor een heerlijke voetmassage en zorgt zo voor nog meer genot. Sommige voetenbaden hebben zelfs een bubbelbad ingebouwd. Zo geniet je ook thuis van een heerlijke spa behandeling!

Bron hoofdbeeld: RasaSopittakamol/Shutterstock.com