Eeltknobbel verwijderen? Zo doe je dat

Verwijder die pijnlijke eeltknobbel voor altijd

Hoe kun je een eeltknobbel verwijderen? Dat is een veelgestelde vraag. Een eeltknobbel begint als een laagje hard aanvoelende huid, dat steeds groter en harder wordt als je er niets aan doet.

Maar wat is een eeltknobbel precies? Wat zijn de oorzaken van een eeltknobbel en belangrijker nog: wat kun je doen om een eeltknobbel te verwijderen? Hier lees je hoe je deze ongewenste ophoping van dode huidcellen zelf eenvoudig verwijdert.

Eeltknobbel verwijderen

Voordat je zelf aan de slag gaat met het verwijderen van je eeltknobbel, is het belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen. Hoewel eeltknobbels op zichzelf onschuldig zijn en je ze eenvoudig verwijdert, is het verstandiger om de bron van het probleem eerst aan te pakken. Anders blijf je er last van houden, ook nadat je de eeltknobbel hebt verwijderd. Je herkent een afwijking aan een scheve grote teen.

Oorzaken van een eeltknobbel

In veel gevallen is het ontstaan van een eeltknobbel namelijk het gevolg van een afwijking aan de botten of gewrichten van de voet. De medische term hiervan is ook wel hallux valgus, oftewel pijn en scheefgroei van de grote teen.

Je herkent hallux valgus doordat je grote teen door een vergroeiing scheef naar binnen lijkt te groeien. Daardoor ontstaat bij veel mensen een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet. Deze knobbel wordt ook wel een ‘bunion’ genoemd.

Eeltknobbel als gevolg van hallux valgus

De knobbel aan de zijkant van de voet zorgt ervoor dat je voet niet meer goed in je schoen past. Hierdoor schuift de bunion (knobbel) voortdurend langs de binnenkant van je schoen. Dat zorgt voor irritatie van je huid en leidt vaak tot een eeltknobbel. Wanneer je er niets aan doet kunnen zelfs pijn, ontstekingen en open wonden ontstaan.

Daarnaast loop je het risico dat als gevolg van hallux valgus je pezen en gewrichten verzwakken. De klachten verergeren dan alleen nog maar verder. Kortom, het is zaak om de oorzaak van je eeltknobbel te achterhalen en er dan wat aan te doen.

Wat is hallux valgus?

De afwijking hallux valgus komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. In sommige gevallen is hallux valgus een aangeboren afwijking, maar vaker het gevolg van het dragen van niet goed passende schoenen of lopen op hoge hakken.

Een eeltknobbel ontstaat ook vaak als reactie op een lichte vorm van hallux valgus. Behandeling is dan niet altijd nodig, maar het verwijderen van de eeltknobbel levert wel verlichting van de klachten op. Een eeltknobbel kan namelijk tijdens het lopen onprettig of zelfs pijnlijk aanvoelen.

Hoe ziet een eeltknobbel eruit?

Eeltknobbels komen vooral aan de zijkant van de grote teen voor. De plek ziet er opgezwollen, ruw en soms rood of zelfs ontstoken uit. Bij het lopen of sporten heb je last van de plek en doet het soms erg veel pijn. De eeltknobbel voelt dan meestal ook warm aan. Een eeltknobbel zit aan de gezonde huid vast en heeft over het algemeen een donkergele kleur. De plek voelt hard aan.

Symptomen van eeltknobbel door hallux valgus

Eeltknobbel behandelen

De eeltknobbel kun je thuis verzorgen en behandelen. Wel is het altijd belangrijk om de oorzaak van je eeltknobbel te achterhalen. Als deze namelijk door een aangeboren afwijking in je voet veroorzaakt wordt, is de blik van een specialist nodig. Bij een niet-aangeboren afwijking los je de oorzaak van een eeltknobbel vaak op met de juiste schoenen die niet te krap zitten en waarin je tenen voldoende ruimte hebben. Wanneer je vaak hoge hakken draagt, is het risico op niet-aangeboren hallux valgus groter. Draag ook altijd schone en droge sokken en was je voeten altijd goed.

Zelf een eeltknobbel verwijderen

Heb je de oorzaak achterhaald en blijkt deze niet aangeboren te zijn? Dan kun je thuis je eeltknobbel verwijderen. Een eeltknobbel is namelijk een laag met overtollig eelt. Neem regelmatig een voetenbad en kies een van de manieren om zelf eelt te verwijderen. We raden hiervoor een elektrische voetvijl aan. Bekijk ook de onderstaande tips.

6 beste manieren om zelf eelt te verwijderen

Hoe kom je van eelt af? Daar bestaan volgens ons zes goede manieren voor. Van elektrische voetvijl tot eeltsokken en speciale eeltcrème. We zetten ze op volgorde van effectiviteit hieronder voor je op een rij.
Elektrische voetvijl eeltverwijderaar

1. Elektrische voetvijl

Gemakkelijk en veilig.
Eeltsokken eeltverwijderaar

2. Eeltsokken

Overtollige huid laat los.
Eeltcreme eeltverwijderaar

3. Eeltcrème

Eenvoudig smeren.
Puimsteen eeltverwijderaar

4. Puimsteen

Maakt eeltplekken dunner.
Eelt verwijderen met eeltpleisters

5. Eeltpleisters

Eenvoudig plakken.
Eelt verwijderen met een mesje

6. Eeltschraper

Schaven met een mesje.

Last van een eeltknobbel? Probeer eens een elektrische voetvijl

Wil je echt op een eenvoudige manier effectief zelf je eeltknobbel verwijderen? Probeer het met een elektrische voetvijl. Het apparaatje bestaat uit een handgreep, met aan het uiteinde een draaiende roller. De roller is voorzien van speciale diamantkristallen die eeltknobbels snel verwijderen. Je voeten voelen direct weer lekker glad en zacht.

Om van pijnlijk eelt op de voeten af te komen, is een elektrische voetvijl echt ideaal. We spreken uit ervaring en raden het iedereen aan. Vooral de elektrische voetvijlen van het merk Scholl zijn effectief. Professionele pedicures gebruiken hem ook. Scholl is een bekend merk en maakt betrouwbare en veilige voetverzorgingsproducten van hoge kwaliteit. Voor iets meer dan 25 euro heb je er al een in huis. Een echte aanrader dus!

De voordelen van een elektrische voetvijl

Bron hoofdbeeld: Vasara/Shutterstock.com