Heb ik eelt? Of is het iets anders?

Last van pijnlijk eelt op de voeten?

Twijfel je of het probleem met je voeten eelt is, of is het misschien iets anders? Er bestaan namelijk veel verschillende afwijkingen of aandoeningen aan de voet, die misschien lijken op eelt, maar het niet zijn. Bekijk een lijst met veelvoorkomende voetproblemen en ontdek of je eelt of iets anders hebt.

Eelt herken je duidelijk als lichtgele, bruine of soms groene hard aanvoelende huid. Het ontstaat door druk en wrijving. Wanneer je langer dan normaal staat of loopt kunnen je klachten verergeren. Ook niet goed passende sokken en schoenen zorgen sneller voor het ontstaan van eelt. Zeker wanneer je wat zwaarder bent, groeit een eeltlaag door extra wrijving bij het lopen of staan sneller aan.

Wat als eelt pijn doet?

Meestal doet eelt geen pijn, maar soms geeft het een branderig of zelfs pijnlijk gevoel. Wanneer de eelt nog meebeweegt met de huid op je voet, is dat meestal niet pijnlijk. Een ander verhaal wordt het wanneer het eelt op een vaste plek lijkt te zitten. Wanneer je daar niets aan doet, dan ontstaan daar soms hielkloven of een likdoorn uit. Probeer daarom je eeltlaag met een elektrische voetvijl of eeltsokken te verwijderen.
Hoe herken je pijnlijk eelt op de voeten?

Heb je pijn aan je voeten door eelt? Ten eerst: balen! Ten tweede: zorg ervoor dat je de (dikke) eeltlaag dunner maakt of helemaal verwijderd. Daardoor neemt de druk in je schoenen direct af en vermindert de wrijving.

Op de plek waar je pijn hebt, is het eelt duidelijk zichtbaar en voelt het als een harde laag huid. Meestal heb je op die plek ook wat minder gevoel. Met een speciale elektrische voetvijl verwijder je het eelt eenvoudig en zonder pijn in dunne laagjes. Ook als je pijn veroorzaakt wordt door een wondje onder het eelt, is het belangrijk om de eeltlaag erboven eerst te verwijderen. Het wondje wordt dan vanzelf zichtbaar en krijgt de kans om te herstellen en behandeld te worden.

Eeltknobbel

Een eeltknobbel is een likdoorn, of groeit daar naar uit. Soms voel je een eeltknobbel die wel duidelijk op je voet aanwezig is, maar nog geen pijn doet. Een eeltknobbel kan wel een pijnlijke likdoorn worden. Probeer er daarom op tijd bij te zijn en probeer je eeltknobbel te verwijderen.

Hielkloven

Hielkloven zijn scheuren in een dikke en uitgedroogde eeltlaag. Meestal komen hielkloven voor op de hiel. Net zoals likdoorns kunnen hielkloven erg pijnlijk zijn. Soms ontstaat er een ontsteking en kunnen ze zelfs gaan bloeden. Een goede zalf en het voorkomen van wrijving en druk voorkomt het ontstaan van hielkloven. Er bestaan speciale hielpleisters om hielkloven te behandelen.

Voetschimmel

Voetschimmel is iets anders dan eelt. Je herkent het meestal aan schilferende jeukende plekjes tussen de tenen. Deze vorm staat ook wel bekend als zwemmerseczeem. Ook komt voetschimmel regelmatig aan de zijkant van de voeten voor. Je herkent het dan als rode plekken met schilferige randjes. Zie je er een opvallend duidelijke rode rand bij? Dan wordt deze vorm van voetschimmel ook wel ringworm genoemd. Lees verder over voetschimmel behandelen.

Kalknagels

Kalknagels staan ook wel bekend als schimmelnagels. Het is een schimmelinfectie van de nagel. Je herkent kalknagels aan een verdikking, brokkeligheid of broosheid van de nagel. Vaak komt er op een of meerdere nagels ook een witgele, groene of bruine verkleuring voor. Op en onder de nagel komen soms schilfers voor. Kalknagels kun je goed zelf behandelen. Gebruik een middel tegen kalknagels en zorg voor altijd droge voeten. Lees verder over succesvol kalknagels behandelen.

Zelf pijnlijk eelt verwijderen?

Hoewel een klein beetje eelt op je voeten juist goed is om je huid te beschermen, is dat een ander verhaal als je er echt last van hebt. Zelf kun je een pijnlijke eeltplek verwijderen door gebruik te maken van een voetvijl. Voor het meest optimale resultaat is een elektrische voetvijl de beste oplossing.

Heb je al pijnklachten? Dan helpen de huismiddeltjes tegen eelt namelijk vaak niet zo goed meer. Een dunnere laag eelt neemt de druk en de pijn namelijk weg. En zit er een wondje onder het eelt? Dan krijgt deze de kans om goed te genezen. Met een elektrische voetvijl heb je dus de perfecte controle over de laag die je weghaalt.

De beste oplossing tegen eelt? Probeer eens een elektrische voetvijl

Wil je echt op een eenvoudige manier effectief zelf je eelt verwijderen? Probeer het met een elektrische voetvijl. Het apparaatje bestaat uit een handgreep, met aan het uiteinde een draaiende roller. De roller is voorzien van speciale diamantkristallen die eelt en harde huid snel verwijderen. Je voeten voelen direct weer lekker glad en zacht.

Beste tip tegen eelt is een elektrische voetvijl
Scholl elektrische voetvijl

Om van eelt op je voeten af te komen, is een elektrische voetvijl echt ideaal. We spreken uit ervaring en raden het iedereen aan. Vooral de elektrische voetvijlen van het merk Scholl zijn effectief. Professionele pedicures gebruiken hem ook. Scholl is een bekend merk en maakt betrouwbare en veilige voetverzorgingsproducten van hoge kwaliteit.

Voor slechts iets meer dan 30 euro heb je er al een in huis. Een echte aanrader dus! Hebben? Bekijk en koop de Scholl elektrische voetvijl op bol.com.

De voordelen van een elektrische voetvijl

Bron hoofdbeeld: leungchopan/Shutterstock.com