Hoe ontstaat eelt? Dit zijn de oorzaken

Hoe ontstaat eelt eigenlijk?

Wat is de oorzaak van eelt op de huid van je handen en voeten? Eelt ontstaat door overmatige druk of wrijving op de huid. Vooral als je dagelijks veel loopt of staat, dan merk je vrij snel dat er een hardere laag begint te ontstaan. Zeker wanneer je de huid plotseling voor langere tijd aan een zwaardere belasting blootstelt, kan het snel gaan.

Eeltvorming is dus bijna altijd terug te voeren op een toename van de druk of wrijving op bepaalde plekken van je huid. Toch ben je daar niet direct mee geholpen, want om de echte oorzaken van eelt te vinden, kijk je liever naar wat nou die extra belasting op je huid veroorzaakt.

Hoe ontstaat eelt? De oorzaken op een rij

Eelt op de handen
Eelt is een reactie op druk of wrijving

Je huid beschermt zichzelf door eelt te vormen. Eelt komt vooral op de voeten voor, maar mensen die veel met hun handen werken krijgen ook vaak eeltplekken op de handen. Ook op de ellebogen ontstaan vaak wat hardere plekken, vooral bij mensen die vaak aan een bureau zitten of een kantoorbaan hebben. Bekijk ook wat is eelt precies?.

Ook speelt mee dat sommige mensen van nature al gevoeliger zijn voor eeltvorming. Daarnaast neemt het risico op eelt toe naarmate je ouder wordt en hebben mensen met zweetvoeten of overgewicht er ook sneller last van. Heb je een droge huid en eelt? Dan loop je een groter risico op pijnlijke hielkloven.

Pijn door overtollig eelt

Hoewel eelt een onschuldige aandoening is, krijgen veel mensen er na verloop van tijd wel last van. Je eeltlaag wordt steeds dikker en zal uiteindelijk pijn gaan doen. De huid is hard en droog en er ontstaan hielkloven, of zelfs een pijnlijke likdoorn of eeltknobbel.

Daarnaast is eelt op je voeten gewoon geen fris gezicht. De huid ziet er vaak geel, bruin of zelfs groen uit. Gelukkig voorkom je veel klachten door je voeten goed te verzorgen. Door zelf eelt te verwijderen voorkom je vervelende klachten en geniet je tegelijkertijd weer van mooie en heerlijk zachte voeten.

6 beste manieren om zelf eelt te verwijderen

Hoe kom je van eelt af? Daar bestaan volgens ons zes goede manieren voor. Van elektrische voetvijl tot eeltsokken en speciale eeltcrème. We zetten ze op volgorde van effectiviteit hieronder voor je op een rij.
Elektrische voetvijl eeltverwijderaar

1. Elektrische voetvijl

Gemakkelijk en veilig.
Eeltsokken eeltverwijderaar

2. Eeltsokken

Overtollige huid laat los.
Eeltcreme eeltverwijderaar

3. Eeltcrème

Eenvoudig smeren.
Puimsteen eeltverwijderaar

4. Puimsteen

Maakt eeltplekken dunner.
Eelt verwijderen met eeltpleisters

5. Eeltpleisters

Eenvoudig plakken.
Eelt verwijderen met een mesje

6. Eeltschraper

Schaven met een mesje.

De beste oplossing tegen eelt? Probeer eens een elektrische voetvijl

Wil je echt op een eenvoudige manier effectief zelf je eelt verwijderen? Probeer het met een elektrische voetvijl. Het apparaatje bestaat uit een handgreep, met aan het uiteinde een draaiende roller. De roller is voorzien van speciale diamantkristallen die eelt en harde huid snel verwijderen. Je voeten voelen direct weer lekker glad en zacht.

Beste tip tegen eelt is een elektrische voetvijl
Scholl elektrische voetvijl

Om van eelt op je voeten af te komen, is een elektrische voetvijl echt ideaal. We spreken uit ervaring en raden het iedereen aan. Vooral de elektrische voetvijlen van het merk Scholl zijn effectief. Professionele pedicures gebruiken hem ook. Scholl is een bekend merk en maakt betrouwbare en veilige voetverzorgingsproducten van hoge kwaliteit.

Voor slechts iets meer dan 30 euro heb je er al een in huis. Een echte aanrader dus! Hebben? Bekijk en koop de Scholl elektrische voetvijl op bol.com.

De voordelen van een elektrische voetvijl

Bron hoofdbeeld: LeventeGyori/Shutterstock.com