Kalknagels behandelen? Deze 10 gouden tips werken echt

Kalknagels behandelen? Zo kwam ik er eindelijk vanaf! Mijn verhaal

Kalknagels behandelen wordt door veel mensen als bijna onmogelijk gezien. Je komt er maar moeilijk vanaf en moet er maar mee leren leven, zo is de gedachte. Toch besloot ik de strijd tegen kalknagels aan te gaan en ben er na ruim een jaar behandelen nu echt vanaf!

Op deze pagina deel ik mijn methode tegen kalknagels, waardoor ik nu van 10 prachtige en gezonde teennagels geniet. Het is heerlijk om me niet meer voor mijn kalknagels te hoeven schamen. Een probleem waar ik letterlijk bijna 20 jaar mee heb gelopen.

Ik ben ervan overtuigd dat mijn manier tegen kalknagels ook jou kan helpen om er eindelijk echt vanaf te komen. Dus wat werkt tegen kalknagels? Je leest het in mijn 10 gouden tips en stappenplan hieronder.

Wat is een kalknagel?

Kalknagels zijn een schimmelinfectie van de nagel en worden ook wel schimmelnagels genoemd. Overigens niet te verwarren met voetschimmel, want dat is een schimmelinfectie op de huid van je voet, niet op de nagels. Voetschimmel (zwemmerseczeem) kan je nagel wel infecteren, met kalknagels tot gevolg.

Hoe ontstaan kalknagels?

Kalknagels ontstaan vaak doordat je met een bacterie of schimmel besmet raakt. Dat gebeurt meestal op openbare plaatsen, zoals de douches bij sportverenigingen, zwembaden en andere publieke vochtige ruimtes.

Let op: kalknagels zijn heel besmettelijk!

Kalknagels zijn besmettelijk! Daarom is het advies om altijd slippers te dragen op plaatsen waar andere mensen met blote voeten lopen. Hierdoor krijgen de schimmels of bacteriën de kans om zich op de huid van je voeten of andere nagels te hechten, waarna een nieuwe kalknagel ontstaat. Als je geen actie onderneemt, raken na verloop van tijd meestal alle teennagels geïnfecteerd. Het begint vaak bij de grote teen.

In Nederland heeft ongeveer 10 procent van alle mensen te maken met kalknagels. Ook mensen met zweetvoeten en beschadigde nagels lopen een groter risico op het ontstaan van kalknagels.

Heb ik een kalknagel? Dit zijn de symptomen van kalknagels

Een kalknagel herken je duidelijk aan de volgende symptomen:

Kalknagels behandelen? Zo kom je er voor altijd vanaf

Zelf heb ik van mijn 18e tot mijn 38e met kalknagels rondgelopen. Achteraf veel te lang en vooral onnodig. Het was ontsierend, zag er niet fris uit en ik schaamde me behoorlijk voor mijn voeten. Als man doe je er bovendien niet snel even een laagje nagellak op. Voor vrouwen verhult en verergert dat trouwens alleen maar het onderliggende probleem.

Inmiddels ben ik 41 en geniet ik al een aantal jaren van weer mooie gezonde nagels op mijn voeten. Ik heb daarvoor van alles geprobeerd en denk dat ik nu echt de oplossing en het perfecte stappenplan tegen kalknagels heb gevonden, dat ik graag met je deel.

Dit heb je nodig om van kalknagels af te komen

1. Vicks Vaporub tegen kalknagels

Op internet las ik dat veel mensen hun schimmelnagel behandelen met Vicks. Je vindt het in potjes bij de drogist, of kunt online Vicks crème kopen. Het is eigenlijk bedoeld als verlichting van verkoudheid en een zere keel, maar ik zag er al snel resultaat mee nadat ik het op de nagels van mijn tenen smeerde.

2. Mycosan Kalknagel behandeling tegen kalknagels

Naast de behandeling met Vicks Vaporub crème na het opstaan, behandelde ik mijn kalknagels voor het slapen gaan (na het douchen) met een Mycosan Kalknagel behandelset (Met de anti kalknagel pennen van Wartner en Nailner had ik helaas niet zulke goede ervaringen).

3. Voetenbad met azijn tegen kalknagels

Tot slot nam ik een aantal keren per week een voetenbad met azijn, om alle schimmels en bacteriën op mijn voeten te doden.

Ja, eindelijk iets dat echt helpt tegen kalknagels!

Mijn vreugde was groot toen ik langzaam maar zeker begon te zien dat mijn nagels schoon begonnen uit te groeien. Vooral bij de twee grote tenen was het resultaat echt indrukwekkend, waarschijnlijk omdat de nagel zo groot was en er veel witte kalkvlekken op zaten. Misschien was het nog geen anderhalve millimeter gezonde nagel uitgroei per maand, maar het eerste resultaat was er! Een duidelijke mooie roze schone nagel, die ik al jarenlang niet meer had gezien.

Dit proces heb ik ruim anderhalf jaar de tijd gegeven, totdat al mijn nagels er weer perfect uitzagen, tot op de dag van vandaag!

Verander je gewoonten om kalknagels te bestrijden

Omdat ik het probleem serieus wilde aanpakken, moesten ook mijn gewoonten en gedrag tegelijkertijd eraan geloven. In mijn schoenen had ik namelijk best wel vaak last van warme zweetvoeten, die volgens mij de kalknagels hebben verergerd of misschien wel veroorzaakt. Mijn voeten waren dus eigenlijk altijd wel klam en vochtig in mijn schoenen, wat niet goed is tegen kalknagels. Het verergerde zelfs tot het al mijn nagels besmette.

Probeer dus zoveel mogelijk zweetvoeten te voorkomen, door zo min mogelijk je schoenen te dragen. Dat werkte voor mij erg goed. op mijn werk zat ik altijd zonder schoenen onder mijn bureau. Mijn collega’s dachten dat ik me vooral erg thuis voelde en misschien wel gewoon een beetje een vreemde vogel was, maar de echte reden ervoor waren mijn kalknagels. Daar moest ik gewoon vanaf en had ik alles voor over.

10 gouden tips tegen kalknagels

Naast de behandeling met Vicks en Mycosan Kalknagel deed ik daarnaast het volgende:
 1. Gooi al je (besmette) sokken weg en koop 20 paar nieuwe katoenen sokken.
 2. Doe 2 keer per dag een set schone sokken aan.
 3. Loop op sokken waar het kan (ja, ook op het werk). Daarmee voorkwam ik zweetvoeten, hoewel het soms wel vreemde blikken van collega’s opwierp.
 4. Laat in de lente en zomer je nagels zoveel mogelijk zonlicht vangen (voor mijn gevoel hielp dat).
 5. Loop niet elke dag in dezelfde schoenen (Ik koop nu om de drie maanden een paar goedkope nieuwe schoenen van zo’n 30 euro. Dus geen vieze zweetschoenen als besmettingsbron meer waar je een jaar of langer op loopt.)
 6. Was je voeten als je merkt dat je toch zweetvoeten hebt, of een stuk hebt gelopen.
 7. Was je sokken op de hoogste temperatuur in je wasmachine (90 graden), zodat je bacteriën zoveel mogelijk doodt.
 8. Draag slippers op openbare plaatsen
 9. Maak je badkamer regelmatig schoon met een krachtiger badkamerreiniger
 10. Houd de nagels van je tenen kort

En heel belangrijk: houd deze gewoonten vol! Het is volgens mij vooral belangrijk om te voorkomen dat je voeten warm en vochtig worden. De betere hygiëne door je sokken te wisselen zorgt ervoor dat schimmels en bacteriën geen kans meer krijgen of andere nagels verder besmetten.

Uiteindelijk heeft het me wel ruim een jaar gekost voordat ik echt kon zeggen dat ik van mijn kalknagels af was. Ik loop nog steeds zoveel mogelijk op sokken en geef mijn nagels daarmee lucht. Behandelen met Vicks of Mycosan is nu mijn teennagels er gezond uitzien niet meer nodig. De goede voethygiëne houd ik wel vast.

Stappenplan kalknagels behandelen

 1. Smeer je teennagels ‘s ochtends in met Vicks Vaporub
 2. Doe schone sokken aan
 3. Loop op ademende schoenen
 4. Doe je schoenen zoveel mogelijk uit waar het kan
 5. Neem elke dag een douche en was je voeten (was je voeten direct als je voelt dat je zweetvoeten hebt, of een lange wandeling hebt gemaakt)
 6. Neem vier keer per week ‘s avonds een voetenbad met azijn (15 minuten)
 7. Gebruik elke avond voor het slapen gaan een Mycosan Kalknagel behandeling (behandel elke aangetaste nagel door er een druppel op te doen en deze uit te smeren. Vermijd voor de zekerheid het gebruik van het kwastje van de anti kalknagelpen, omdat ik de schimmel niet verder wilde verspreiden)

Mijn methode tegen kalknagels proberen?

Ik denk dat het de moeite loont om mijn methode in ieder geval een tijd te proberen. Je hebt er wel wat discipline voor nodig, maar het loont echt. Je hebt maar een aantal ingrediënten nodig, klik voor meer informatie en om de middelen tegen kalknagels te kopen.

Tip: Omdat het resultaat vaak een tijdje op zich laat wachten, maak dan elke week een foto van je nagels. Zo vergelijk je het resultaat na een aantal maanden en zie je écht zichtbaar resultaat van je strijd tegen kalknagels!

Voor 21:00 uur besteld, volgende werkdag in huis.
Discreet geleverd in een neutrale verpakking. Gratis verzending.

Bron hoofdbeeld: Iana Aibazova/Shutterstock.com