Verschillende soorten eelt op een rij

Zijn er verschillende soorten eelt?

Iedereen heeft wel een soort eelt op zijn voeten en handen. Eelt voelt als een hardere verdikking van je huid, meestal met wat minder gevoel erin. Het ontstaat door druk of wrijving. Er bestaan twee soorten eelt: fysiologisch en pathologisch eelt.

We beschrijven de verschillen tussen deze verschillende soorten eelt. Pathologisch eelt verwijder je zelf gemakkelijk met een elektrische voetvijl of eeltsokken. Bekijk ook de andere tips om zelf eelt te verwijderen.

Fysiologische eelt

Deze soort eelt heb je nodig als bescherming tussen de harde delen van je voet en de ondergrond. Kenmerkend aan fysiologische eelt is dat deze soort eelt nog goed met je onderliggende huid mee beweegt. Hier hoef je dus niets aan te doen. Een klein eeltlaagje heb je gewoon nodig. Het voelt ook echt als een druk opvangend zacht kussentje. Je merkt bijna niet dat je het hebt en als je deze laag eelt wel weghaalt, loopt je het risico op pijnlijke voeten.

Pathologische eelt

Deze soort eelt ontstaat duidelijk door wrijving of druk en soms door een veranderde stand van je voeten. Deze eeltlaag beweegt niet of nauwelijks meer mee met de onderliggende huid. Pathologische eelt kun je zelf verwijderen met allerlei handige hulpmiddelen om eelt weg te halen, zoals een elektrische voetvijl of eeltsokken. Wanneer je niets aan dit soort eelt doet, loop je het risico op likdoorns en hielkloven.

Wat kun je doen aan pathologisch eelt?

Pathologische eelt ontstaat doordat de zenuwuiteinden van de huid voortdurend worden geprikkeld. Dat heeft een verhoogde bloedtoevoer tot gevolg, dat weer resulteert in een versnelde celopbouw in de vorm van eelt. De medische benaming voor pathologisch eelt is hyperkeratose.

Een dikke eeltlaag drukt de onderliggende huid dicht. De huidcellen krijgen niet de nodige voedingsstoffen en verhoornen daardoor sneller. Wanneer de eeltlaag samengroeit met de lederhuid (de laag onder de opperhuid), dan krijg je soms een pijnlijk en branderig gevoel.

Bij hyperkeratose van de huid voelt de eeltlaag dik en ruw aan. Soms is een groot deel van de huid op je voeten verdikt, soms ook juist een kleine punt (likdoorn). De plaats en uitgebreidheid van de laag zegt vaak veel over de oorzaak van de overmatige eeltvorming.

6 beste manieren om zelf eelt te verwijderen

Hoe kom je van eelt af? Daar bestaan volgens ons zes goede manieren voor. Van elektrische voetvijl tot eeltsokken en speciale eeltcrème. We zetten ze op volgorde van effectiviteit hieronder voor je op een rij.
Elektrische voetvijl eeltverwijderaar

1. Elektrische voetvijl

Gemakkelijk en veilig.
Eeltsokken eeltverwijderaar

2. Eeltsokken

Overtollige huid laat los.
Eeltcreme eeltverwijderaar

3. Eeltcrème

Eenvoudig smeren.
Puimsteen eeltverwijderaar

4. Puimsteen

Maakt eeltplekken dunner.
Eelt verwijderen met eeltpleisters

5. Eeltpleisters

Eenvoudig plakken.
Eelt verwijderen met een mesje

6. Eeltschraper

Schaven met een mesje.

De beste oplossing tegen eelt? Probeer eens een elektrische voetvijl

Wil je echt op een eenvoudige manier effectief zelf je eelt verwijderen? Probeer het met een elektrische voetvijl. Het apparaatje bestaat uit een handgreep, met aan het uiteinde een draaiende roller. De roller is voorzien van speciale diamantkristallen die eelt en harde huid snel verwijderen. Je voeten voelen direct weer lekker glad en zacht.

Beste tip tegen eelt is een elektrische voetvijl
Scholl elektrische voetvijl

Om van eelt op je voeten af te komen, is een elektrische voetvijl echt ideaal. We spreken uit ervaring en raden het iedereen aan. Vooral de elektrische voetvijlen van het merk Scholl zijn effectief. Professionele pedicures gebruiken hem ook. Scholl is een bekend merk en maakt betrouwbare en veilige voetverzorgingsproducten van hoge kwaliteit.

Voor slechts iets meer dan 30 euro heb je er al een in huis. Een echte aanrader dus! Hebben? Bekijk en koop de Scholl elektrische voetvijl op bol.com.

De voordelen van een elektrische voetvijl

Bron hoofdbeeld: catinsyrup/Shutterstock.com